Tübüler eşanjörler özellikle yüksek viskoziteli ürünlerle parçacık, posa ve lif içeren ürünlere ısıl işlem uygulamak için tasarlanmıştır. Tübüler eşanjörler temel olarak ısıtma, soğutma, pastörizasyon ve UHT işlerini gerçekleştirmek için kullanılmaktadır. Gereken ürün kapasitesine ve ürün özelliklerine göre özel olarak tasarlanmaktadır.
Tübüler eşanjörler içinde bir ve ya birden çok borunun olduğu düz bir borudur. İçteki borular bir gövde içinde konumlandırılır. İçteki borular ısı transfer alanını arttırmak için kıvrımlı borulardır. Kıvrımlar ve optimize ürün /medya hacim oranı, ısı eşanjörlerinin termal etkinliğine göre artış gösterebilir. Modüler dizayn, montaj, ekleme ve değişimlerin kolay olmasını sağlar.
Kullanım alanları çok geniştir.Bunlardan bazıları aşağıdadır;
Süt Endüstrisi
• Süt ve krema pastörizasyonu
• UHT Prosesleri
• Süt ve krema soğutması
• Yoğurt prosesindeki ısı uygulamaları
• Yoğurt soğutma (Meyveli Yoğurt vb)
• Quark peynir sütü ısı uygulamaları
• Quark soğutma
• CIP ünitesi
Meyve Suyu Endüstrisi
Aşağıdakilerın ısıtılması ve soğutulması:
• Meyve ve sebze parçacıkları
• Meyve ve sebze püreleri
Lifli meyve suları
• Meyve parçacıklı meyve suları
• Meyve püreli meyve suları
• Konsantreler
• Aromalar
Gıda Endüstrisi
• Yumurta ve yumurta ürünlerinin pastörizasyonu
• Ketçap pastörizasyonu
• Yumurta ve yumurta ürünlerinin soğutulması
• Hardal soğutma
• Sosların ısıtılması ve soğutulması
• Yağların ısıtılması ve soğutulması
• Mayşe ısıtma ve soğutma
• Tatlıların ısıtılması ve soğutulması
• Pompa ile transfer edilebilen gıdaların ısıl işlemlerinde